Skriver

Frilansskribent och -redaktör

Jag skriver gärna reportage, porträtt, artiklar och krönikor för tidningar och magasin, och kombinerar gärna med foto. Jag kan också fungera som redaktör och projektledare.


Några tidigare uppdrag:

Sala Allehanda – reporter och familjeredaktör

ETC – Krönikör

P4 Västmanland – Krönikör

Västmanlands läns museum – redaktör för antologin Samma berättelse

Föreningen Arospennor – redaktör för antologin Vändpunkter


Böcker

Modingarna och alfabetet

Modingarna och alfabetet finns som bilderbok, app, sång med rörelser till, utskrivbara målarbilder, sång med tecken, lång affisch, och även med tillhörande föreläsning för vuxna som arbetar eller ofta träffar barn, samt workshop tillsammans med barn i åldern 4-6 år.

Vart annat uppslag innehåller den allra ljuvligaste bild som tänkas kan, full av fantasi, glädje, lekfullhet och rörelse – precis som det ska vara när man lär sig alfabetet. De korta textraderna är rimmade och rytmiska, även om man inte visste att det fanns musik till så känns det i kroppen – det är som en framförd rörelse- och musiksaga. affisch och förskole-/ skolpaket kan beställas; det känns som en given grej för alla förskolor.

- Bloggen Barnboksprat, 5 mars 2015


Annelie Salminen har, tillsammans med illustatören Ida Rosén Branzell, skapat en alfabetsramsa som är varm, pedagogisk och lätt att läsa många gånger. Bokens format, dess normmedvetenhet och upptäckarglädjen den stimulerar gör att den inom kort bör finnas på alla tänkbara pedagogiska institutioner och i många småbarnshem.

- Feministiska barnböcker, 7 december 2014


Den rimmande texten stärker barnens språkutveckling samt skapar en rytm i läsandet. Det är en lättläst och lekfull text som uppmuntrar barnen att vara delaktiga i ramsan. Bilderna är färgglada, detaljrika och fantasifulla. detta är en bok som gör det möjligt att på ett lekfullt och normkritiskt sätt uppmärksamma alfabetet samt bidra till barnens språkutveckling, det gör den till en självklar bok i mina barns bokhylla.

- Bloggen Förskolemamman, 16 januari 2015

pappa

Pappa är en poetisk berättelse om en flicka, hennes uppväxt och relationer med sin dysfunktionella familj. Den är utformad som en pappersbok och en ljudbok på CD, med bilder och musik. Pappa är för alla ungdomar och föräldrar.


Utgivningsår: 2009

Spiralbunden, med utvikbara sidor

Text och inspelad röst: Annelie Salminen

Musik: Per Kolsgård

Illustration: Ida Rosén Branzell

Layout: Gunnel Branzell

Mammaröst: Solja Krapu

(...) Språket är effektivt, drivet av en poetisk enkelhet som gör det tillgängligt för många lyssnare och läsare … De nätta dekorativa illustrationerna av Ida Branzell Rosén följer texten lika väl som den välklingande musiken.

- Bibliotekstjänst 09120581, Staffan Engstrand


Man blir starkt berörd av denna lilla bok om en flickas sorg och längtan efter sin fars kärlek. (…) Eftersom förhållandet far/dotter sällan behandlats i litteraturen, och framställningen här bär äkthetens prägel både i känsla och uttryck, kan man bara önska boken många läsare, i synnerhet barn och föräldrar. Det hela bygger på en scenföreställning (…) Även i bokform är detta en mycket lovande debut.

- Bibliotekstjänst 09120581, Bo Nordstrand