Referenser

Nedan hittar du några recensioner av böcker och referenser från föreläsningar och uppdrag.
 

Motiveringen till SEB:s pris Årets sociala entreprenör

SEB Social Entrepreneur Award 2014 går till en person som fill få människor att växa. Denna person har genom sina insatser satt fingret på en utsatt grupp i samhället. Gjutit mod och styrka i barn och deras föräldrar, som känner att de inte passar in i normen och därigenom fått dem att våga följa det de tror på. Detta trots att det kan vara svårt och ensamt att stå emot gamla och daterade värderingar som lever kvar. 

Genom skrivande, musik och dans har hon ökat medvetenheten kring hur det är att växa upp i dysfunktionella familjer, och kring transpersoner och dess närstående. Det berör könsroller och att vara fast i förväntningar, att våga bryta sig loss och leva sitt eget liv. Ett bra exempel på detta är hennes bok “Modingarna och alfabetet” som handlar om ett folk med normbrytande könsuttryck och kroppsfunktioner. 

Vi är övertygade att skaparen av “Modingarna och alfabetet” kommer att fortsätta skapa debatt om vilka värderingar vi för över till våra barn i gamla ramsor och sånger. 

SEB Social Entrepreneur Award 2014 går till Annelie Salminen - som härmed kommer att bli inbjuden till oss på SEB för att utbyta tankar och idéer kring att öka medvetenheten kring normer. 


- SEB
 

Om Annelies arbetssätt

Jag är imponerad över ditt transparenta arbetssätt. Du ser verkligen till att saker blir genomarbetade. Du är ett proffs. 

- Pelle Ullholm, sakkunnig RFSU

Du är så ödmjuk, inkännande och samtidigt benfast! Ja, jag vet inte hur du får ihop det! Men jag vet att det är därför jag tycker det är så skönt att samarbeta med dig.

- Jessica Lykk Forsling, Presshjälpen 
 

Om boken Pappa

Språket är effektivt, drivet av en poetisk enkelhet som gör det tillgängligt för många lyssnare och läsare … De nätta dekorativa illustrationerna av Ida Branzell Rosén följer texten lika väl som den välklingande musiken. 

- Bibliotekstjänst 09120581, Staffan Engstrand 

Man blir starkt berörd av denna lilla bok om en flickas sorg och längtan efter sin fars kärlek. … Eftersom förhållandet far/dotter sällan behandlats i litteraturen, och framställningen här bär äkthetens prägel både i känsla och uttryck, kan man bara önska boken många läsare, i synnerhet barn och föräldrar. Det hela bygger på en scenföreställning … Även i bokform är detta en mycket lovande debut.

- Bibliotekstjänst 09120581, Bo Nordstrand
 

Om föreläsningar och utbildningar

Föräldrarna på föräldramötet var positiva och intresserade och flera av dem uttryckte  sin uppskattning för att vi arbetar med att motverka diskriminering. Det kändes positivt och bra.

- Siv Carrass, förskolechef Västerås Stad 
(Efter föreläsningen Barn, språk och normer med Modingarna och alfabetet)

Några av tankarna från pedagogerna efter din workshopsdag:
    •    vi behöver tänka om kring hur vi bemöter
    •    vad ger vi för signaler medvetet/omedvetet?
    •    vi behöver titta över vilka material vi använder
    •    hur ser våra miljöer ut?
    •    vilka ord använder vi och hur påverkar de?

Själva upplägget med workshops var väldigt uppskattat, så även den där pedagogerna kände att de fick möjlighet att komma till tals då det inte var så stora grupper. Det har varit givande för oss då alla pedagoger har fått en gemensam grund att arbeta utifrån, vi har mycket att lära men kan känna att vi nu är mer medvetna om hur viktigt det är. 

Tack för ett bra lärtillfälle där vi fick syn på hur vi kan arbeta med viktiga frågor i vardagen!


- Maria Tsingos, Ekots förskola Västerås, Hallstahammar, Surahammar
 

Om boken Modingarna och alfabetet

(…) Tom älskade boken så det slutade med att vi köpte två exemplar ett hem och ett till mormor och morfar. (…)

- Bloggen Livet med en Tom, 25 november 2014

Vi har läst “Modingarna och alfabetet” och den var en fröjd för ögat! Helt ärligt så läste vi den flera gånger, för mellan pärmarna i den lagom stora boken finns livfulla bilder med underbara figurer som gärna låter blicken söka över hela sidan.

Förutom det varma bildspråket kommer vi i kontakt med alfabetet, svenskan och har därutöver goda möjligheter att öva motorik. Till boken finns nämnligen både en sång, tips på rörelser och en teckentolkad musikvideo. Även en app och ett pedagogiskt material kopplat till normer och språk finns att tillgå.

Annelie Salminen har, tillsammans med illustatören Ida Rosén Branzell, skapat en alfabetsramsa som är varm, pedagogisk och lätt att läsa många gånger. Bokens format, dess normmedvetenhet och upptäckarglädjen den stimulerar gör att den inom kort bör finnas på alla tänkbara pedagogiska institutioner och i många småbarnshem. Den gavs ut i slutet på november men är redan ordentligt efterfrågad. Hoppas vi får se mer av Modingarna i framtiden!


- Feministiska barnböcker, 7 december 2014

(…) Den rimmande texten stärker barnens språkutveckling samt skapar en rytm i läsandet. Det är en lättläst och lekfull text som uppmuntrar barnen att vara delaktiga i ramsan. Bilderna är färgglada, detaljrika och fantasifulla. (…) Jag anser att detta är en bok som gör det möjligt att på ett lekfullt och normkritiskt sätt uppmärksammar alfabetet samt bidra till barnens språkutveckling, det gör den till en självklar bok i mina barns bokhylla.

- Bloggen Förskolemamman, 16 januari 2015

(…) Detta är ett kul och lärorikt sätt att utveckla språkkunskaper hos barn. Pyret blir som sagt tre år i början av nästa månad och han har visat intresse för bokstäver så detta kommer bli en bok som vi kommer läsa flitigt. (…)

- Bloggen Välkommen till trädkojan, 25 januari 2015

(…) Vart annat uppslag innehåller den allra ljuvligaste bild som tänkas kan, full av fantasi, glädje, lekfullhet och rörelse – precis som det ska vara när man lär sig alfabetet. De korta textraderna är rimmade och rytmiska, även om man inte visste att det fanns musik till så känns det i kroppen – det är som en framförd rörelse- och musiksaga. (…) Av material från AS-förlag framgår att affisch och förskole-/ skolpaket kan beställas; det känns som en given grej för alla förskolor.

- Bloggen Barnboksprat, 5 mars 2015